Kezdőlap

Bemutatkozás

A pécsi Művészeti Kar az ország egyetlen felsőfokú zenei és képzőművészeti képzést integráltan folytató központja. A Művészeti Kar a jogelődök különböző művészeti tanszékeiből 1996-ban alakult meg. A város művészeti hagyományai és progresszív kulturális élete, a tudományegyetemi háttér, a város művészegyéniségei meghatározó alapot biztosítanak a minőségi művészképzéshez. Az itt folyó magasfokú oktatás egyedülálló módon, tudományegyetemi közegben biztosítja a művészeti képzés legmagasabb szintjét is – a művészeti doktori képzést. Képzéseinkben helyet kapnak a korszakot meghatározó, művészetet érintő mediális technikák, a zenei- és a vizuális művészeti informatika kutatás programjai is. A kar hatszáz növendékével, nyolcvan oktatójával a város, a régió kulturális életének meghatározó alakítója. Művésztanárai, növendékei rendszeres résztvevői, díjazottjai a régió, az ország és Európa művészeti eseményeinek.

Az egykori kőagyagcső-égetőkemencék helyén ma már a modern könyvtárunk várja a látogatóit
Az egykori kőagyagcső-égetőkemencék helyén ma már modern
könyvtár várja látogatóit

A Művészeti Kari Könyvtár 1997 májusában jött létre. 2001-ben megvalósult a Művészeti Kar és a korábban a Zeneakadémiához tartozó Bárdos Lajos Zenetudományi Intézet fúziója.

Az Európai Unió által finanszírozott, felújított épületegyüttes egyik gyöngyszeme a megújult Művészeti Kari Könyvtár 2011 szeptemberében nyitotta meg kapuit olvasóközönsége előtt egy különleges megjelenésű, nyerstégla homlokzatú, kétszintes ipari épületben.

A tervező látványos építészeti megoldással, a volt égetőkemencék köré  alakította ki a 340 m2 alapterületű könyvtár funkcionális tereit. A könyvtár állományát 21.000 kötet könyv, 42.200 nyomtatott zenei dokumentum (kotta) 6100 db hangdokumentum 21 féle kurrens szakfolyóirat alkotja.


A Könyvtár alsó szintjén 4 égetőkemence található. A tervezőknek köszönhetően sikerült megőrizni ezek eredeti állapotát, még a kemencék mennyezetén a kerámiaégetésből visszamaradt fekete só réteg sem lett eltávolítva. A kemencetérben légelszívó, légcserélő berendezések kerültek beépítésre.

Ezekben a terekben, kihasználva azok egyedi hangulatát, melegségét, varázsát, olyan funkciók kaptak teret, mint: Fonotéka, CD-tár, számítógépterem. A 4. kemencében került elhelyezésre a hallgatók által nagyon kedvelt kiállítási katalógusgyűjtemény.

E bensőséges terek a hallgatók számára lehetőséget biztosítanak tartalmas visszavonulásra, nyugalomra, olvasásra, zenehallgatásra, internetezésre, dolgozatok írására.