Kezdőlap

 

2013. június 12-én 16 órakor szép számú vendégsereg gyűlt össze a Klimo Könyvtár épületében, ahol az „Oltalmad alá futunk Istennek szent anyja” – Mária tisztelet kialakulásának történeti hagyományai című kiállítás bemutatójára került sor. A harmadik Máriagyűdi Kegyszobor felállításának 300 éves évfordulója alkalmából rendezett időszaki kiállításon a megjelenteket először Dr. Fischerné Dárdai Ágnes, a Pécsi Egyetemi Könyvtár főigazgatója köszöntötte. Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök és Dr. Komlósi László rektorhelyettes bevezető gondolatai után a kiállítást Lantosné dr. Imre Mária nyugalmazott főiskolai docens nyitotta meg.

A bibliotéka Hártyatermében megnyílt tárlatot nem csak a püspöki könyvtár becses könyvállományának egy-egy jelesebb darabja, hanem Csorba Győző Megyei- Városi Könyvtár, a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi és Várostörténeti Múzeum anyaga is ékesíti.

A kiállítás Szűz Máriát ábrázoló szobrokat, régi könyveket, kalendáriumokat, magángyűjteményekből előkerült sohasem látott kegytárgyakat, búcsús tárgyakat felvonultatva kelti életre a korabeli 17-20. századi zarándoklatokat és a Mária-tisztelet történetét.

A kiállítás anyagát Lantosné dr. Imre Mária, Dr. Schmelczer-Pohánka Éva, Gergely Zsuzsanna és Szilágyi Mariann állították össze.

A tárlat 2014. március 31-ig lesz megtekinthető.

A Múzeumok Éjszakája programsorozat rendezvényeibe is bekapcsolódik a Klimo Könyvtár: az intézmény 2013. június 22-én, szombaton 16 órától 24 óráig óránkénti vezetéssel várja látogatóit. További programok a honlaponhonlapon, illetve a Facebook-oldalunkon olvashatók.