Kezdőlap

Móró Mária Anna hagyatéka

Móró Mária Anna (1944. június 4. Pécs – 2010. május 8. Pécs)

Móró Mária AnnaFelsőfokú tanulmányait a szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte magyar–történelem szakon, 1967-ben szerzett tanári oklevelet. Egy évig az Urkúti Általános Iskolában tanított.

1969-ben a Pécsi Egyetemi Könyvtárban helyezkedett el. 1972-től egy éven át a Baranya Megyei Szakszervezetek Tanácsa Könyvtárában dolgozott. 1975-ig a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem kihelyezett pécsi nappali tagozata könyvtárának munkatársa lett. Munkája mellett könyvtárosi oklevelet szerzett Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 1978-tól levéltárosként működött a Baranya Megyei Levéltárban, 1984 és 1989 között pedig a Rét utcai részleg osztályvezetője lett. 1989-ben visszatért az Egyetemi Könyvtárba, ahol megszakítás nélkül nyugdíjazásáig dolgozott.

Ő készítette el a Klimo Könyvtár nyomtatványainak és kéziratos anyagainak teljes feltáró katalógusát. Tudományos munkássága során két nagyobb területtel foglalkozott. Levéltári munkája során főleg Pécs és Baranya megye 18-19. századi gazdasági és társadalmi életével kapcsolatos tanulmányokat publikált. Az Egyetemi Könyvtárban eltöltött időszak alatt Klimo György pécsi püspökkel és az általa alapított bibliotékával, a reformkori olvasóegyletekkel kapcsolatos munkái jelentek meg.

 Hagyatéka 2010 őszén került a Pécsi Egyetemi Könyvtár Történeti Gyűjtemények Osztályára, hajdani munka- és kutatóhelyére. Az anyag feldolgozása folyamatban van. A hagyaték nagyrészt Móró Mária Anna könyvtári és levéltári kutatómunkájának jegyzeteit, adatfeltárásait, különlenyomat-gyűjteményét foglalja magában.